Κτηματολόγιο, Χρήσεις γης και Βάσεις Γνώσης (κωδικός μαθήματος 6434)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΣΑ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ 6
ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το Κτηματολόγιο ως αξιόπιστη γεωχωρική υποδομή για την εφαρμογή σύγχρονων πολιτικών γης. Δυνατότητα πρόσβασης στο καθεστώς ιδιοκτησίας γης, μέσω κατάλληλων μηχανισμών και πολιτικών, όπως είναι η διασφάλιση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η φορολογική πολιτική, η διαφάνεια στο σχεδιασμό και τους περιορισμούς στη χρήση της γης. Ενσωμάτωση της χρήσης και ιδιοκτησίας γης στον ευρύτερο κύκλο της οικονομίας, του προγραμματισμού και του σχεδιασμού, καθώς και της παραγωγικότητας σε ατομικό, συλλογικό και κρατικό επίπεδο. Αξιοποίηση των Βάσεων γνώσεων ως εργαλείο για τη λήψη αποφάσεων και εξαγωγής συμερασμάτων σε θέματα σχεδιασμού. Ανάδειξη της αξίας της αυτόματης εξαγωγής απόφασης μέσω της γνώσης των "ειδικών" και της σημασίας του σχεδιασμού ενός συστήματος σε συγκεκριμένα θέματα που θα προσεγγίσουν οι σπουδαστές/ στριες και των αποτελεσμάτων αυτού.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Εβδομάδα 1: Βασικές έννοιες, σχέσεις, αλληλεξαρτήσεις και αλληλεπιδράσεις σε θέματα Πολιτικής Γης στην Ελλάδα, κριτική προσέγγιση. Εισαγωγή στο σχεδιασμό και την επίλυση προβλημάτων μέσω Τεχνητής Ευφυίας και Έμπειρων Συστημάτων
Εβδομάδα 2: Εθνικό Κτηματολόγιο, ως θεμέλιο ανάπτυξης: θεσμικό πλαίσιο, στόχοι, προβλήματα και προοπτικές. Εισαγωγή στο Θέμα, παρουσιαση της Συμβολικής Αναπαράστασης Γνώσης.
Εβδομάδα 3: 'Εγγεια διάρθρωση, δημόσιες, ιδιωτικές, κοινοτικές γαίες, εκκλησιαστική και μοναστηριακή ακίνητη ιδιοκτησία. Συμβολικές μέθοδοι εξαγωγής συμπερασμάτων και διαδικασίες ελέγχου αποφάσεων
Εβδομάδα 4: Χρήσεις Γης: είδος, μορφή, μεγέθη, καταγραφή, σχεδιασμός καιπαρακολούθηση μεταβολών. Αναπαράσταση και εξαγωγή συμπερασμάτων με αβέβαιη ή ασαφή γνώση
Εβδομάδα 5: Χωροταξικός σχεδιασμός, Ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και μέτρα πολιτικής γης για την Ελλάδα. Αρχιτεκτονική εμπείρων συστημάτων
Εβδομάδα 6: Δασικός χώρος - καταγραφή και προβλήματα. Βήματα ανάπτυξης ενός εμπείρου συστήματος
Εβδομάδα 7:Αγροτικός χώρος: μορφή, μεγέθη, διάρθρωση, κατάσταση και παραγωγικότητα εκμεταλλεύσεων. Υφιστάμενα αρχεία και μητρώα. Γλώσσες προγραμματισμού και εργαλεία ανάπτυξης εμπείρων συστημάτων και μητρώα.
Εβδομάδα 8: Ειδικές περιπτώσεις κτηματολογικών καταγραφών (πχ. θαλάσσιος χώρος, αυθαίρετα, πυκνοδομημένο αστικό περιβάλλον). Άσκηση δημιουργίας έμπειρου συστήματος
Εβδομάδα 9: Φορολογική Πολιτική: μέτρα φορολογικής πολιτικής και συστήματα καταγραφής και εκτίμησης της αξίας των ακινήτων. Εκπόνηση θέματος στο οποίο γίνεται επιλογή εργαλείου (έμπειρο σύστημα ή ΓΣΠ)
Εβδομάδα 10: Αστικοποίηση: πορεία εξέλιξης σε σχέση με μέτρα ΠΓ. Σύγχρονα αστικά κέντρα και 3D Κτηματολόγιο. Εκπόνηση θέματος στο οποίο γίνεται επιλογή εργαλείου (έμπειρο σύστημα ή ΓΣΠ)
Εβδομάδα 11: Προβλήματα στην πορεία ανάπτυξης του Εθνικού Κτηματολογίου. Εκπόνηση θέματος στο οποίο γίνεται επιλογή εργαλείου (έμπειρο σύστημα ή ΓΣΠ)
Εβδομάδα 12: Τάσεις, διεθνείς εξελίξεις και προοπτικές στα Συστήματα Διαχείρισης Γης. Ανάγκες και δεδομένα, E-governance, GIS, συστήματα λήψης αποφάσεων, –"Εθνική Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών". Εκπόνηση θέματος στο οποίο γίνεται επιλογή εργαλείου (έμπειρο σύστημα ή ΓΣΠ)
Εβδομάδα 13: Παρουσίαση των θεμάτων - συζήτηση
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ  http://mycourses.ntua.gr/course_description/index.php
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ Κανένα
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ Καμία
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΟΜΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
ΕΝΑΡΞΗ Εαρινό Εξάμηνο
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Σύνολο Ωρών: 39
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Ατομική Εργασία:  100%
ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ Ατομική Εργασία:  100%
ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ (learning outcomes)
Να γνωρίσει ο/η σπουδαστής /στρια τις βασικές τεχνικές, νομικές και οικονομικές έννοιες που συνδέονται με την ιδιοκτησία γης και τις πολύπλοκες διαδικασίες σχηματισμού, διάρθρωσης και μεταβολής των χρήσεων γης, μέσα από ένα πλαίσιο θεσμικών διατάξεων, κανόνων, μέτρων και επιλογών Πολιτικής Γης. Στη διαδικασία αυτή υπεισέρχονται επιστήμες και εργαλεία της γεωπληροφορικής, των γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών (GIS), της φωτοερμηνείας, των σύγχρονων συστημάτων διαχείρισης και διοίκησης της γης, καθώς και θέματα κατανόησης του ισχύοντος νομικού πλαισίου για την ιδιοκτησία και τις χρήσεις γης, μέσα από ένα πλαίσιο εφαρμογών «καλής» ή «κακής πρακτικής».
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Σημειώσεις και διαλέξεις
Αρβανίτης Α. Κτηματολόγιο 2020, Εκδ Ζήτη
Ζεντέλης Π., Περί Κτημάτων Λόγου και Κτηματολόγιο, Εκδ. Παπασωτηρίου
Ρόκος Δ. Κτηματολόγιο και Πολιτική Γης, Εκδ. ΕΜΠ
ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΛΕΞΕΙΣ - ΚΛΕΙΔΙΑ Κτηματολόγιο, Πολιτική Γης, Ιδιοκτησία γης, Χρήσεις Γης, Συστήματα Διαχείρισης Γης
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ- ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ Καθηγήτρια Ε. Δημοπούλου
Τηλέφωνο: 210 - 772 2679
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Καθηγητής Δ. Αργιαλάς
Τηλέφωνο : 210772 2595
Ε-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Δρ. Α. Λαμπρόπουλος ΕΔΙΠ ΕΜΠ
Τηλέφωνο: 210 - 772 2652
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Δρ. Κ. Βαμβουκάκης ΕΔΙΠ ΕΜΠ
Τηλέφωνο: 210- 772 2780
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

1η Κατεύθυνση Σπουδών

Διεύθυνση:
Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου
ΤΚ 15780, Αττική, Ελλάδα

Τηλέφωνο Επικοινωνίας:

Γραφείο Στήριξης ΔΠΜΣ

Έφη Παπαλόη

Τηλ.: (0030) 210 772 2776

Fax: (0030) 210 772 2776

Email: envdev@central.ntua.gr

 

Γραμματεία ΣΑΤΜ - Γραφείο Μεταπτυχιακών Σπουδών

Αθηνά Δοντά

Τηλ.: (0030) 2107722781 

Fax: (0030) 2107722690

Email: adonta@central.ntua.gr

 

2η Κατεύθυνση Σπουδών

Διεύθυνση:
Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας
ΤΚ 44200, Μέτσοβο, Ελλάδα

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:

Μάριος - Σαδίκ Κοφινάς ΕΤΕΠ ΕΜΠ

Τηλ:  (0030) 265 602 9040

Fax: (0030) 265 602 9046

Email: envdev@central.ntua.gr

info@mountains.ntua.gr