Κτηματολόγιο, Πολιτική και Χρήσεις Γης (κωδικός μαθήματος: 6467)
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΣΑ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ 6
ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το Κτηματολόγιο ως αξιόπιστη γεωχωρική υποδομή για την εφαρμογή σύγχρονων πολιτικών γης στις ορεινές περιοχές. Δυνατότητα πρόσβασης στο καθεστώς ιδιοκτησίας γης, μέσω κατάλληλων μηχανισμών και πολιτικών, όπως είναι η διασφάλιση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η φορολογική πολιτική, η διαφάνεια στο σχεδιασμό και τους περιορισμούς στην ιδιοκτησία και χρήση της γης. Ενσωμάτωση της χρήσης και ιδιοκτησίας γης στον ευρύτερο κύκλο της οικονομίας, του προγραμματισμού και του σχεδιασμού, καθώς και της παραγωγικότητας σε ατομικό, συλλογικό και κρατικό επίπεδο, με έμφαση στα συστήματα λήψης αποφάσεων με χωρική διάσταση για τις ορεινές περιοχές.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ 1. Κτηματολόγιο, Χρήσεις και Πολιτική Γης: βασικές έννοιες, σχέσεις, αλληλεξαρτήσεις και αλληλεπιδράσεις σε συνταγματικό, νομοθετικό, τεχνικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, πολιτισμικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Πολιτικές Γης στην Ελλάδα, κριτική προσέγγιση.
2. Εθνικό Κτηματολόγιο: θεσμικό πλαίσιο, στόχοι, προβλήματα, προοπτικές.  Ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο ως θεμέλιο ανάπτυξης.
3. Φυσική και κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα στις ορεινές περιοχές, φυσικά και ανθρώπινα διαθέσιμα, συστηματική παρακολούθηση της υφιστάμενης κατάστασης, Κτηματολόγιο και χάρτες χρήσεων γης.
4. Ιδιοκτησιακά καθεστώτα, έγγεια διάρθρωση στον ορεινό χώρο, δημόσιες, ιδιωτικές, κοινοτικές, διακατεχόμενες γαίες, εκκλησιαστική και μοναστηριακή ακίνητη ιδιοκτησία, μορφή και μεγέθη εκμεταλλεύσεων.
5. Χρήσεις Γης: είδος, μορφή, μεγέθη, διάρθρωση, κατάσταση και παραγωγικότητα (εγκαταλελειμμένη, μη παραγωγική, υποβαθμισμένη γη), κτηματολογικές καταγραφές, τοπογραφικές αποτυπώσεις, αεροφωτογραφίες, δορυφορικές απεικονίσεις, υφιστάμενα αρχεία και μητρώα, περιγραφές και προφορικές μαρτυρίες.
6. Χωροταξικός Σχεδιασμός, Ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και μέτρα πολιτικής γης για την Ελλάδα με έμφαση στις ορεινές περιοχές.Τάσεις, διεθνείς εξελίξεις και προοπτικές για τη διαχείριση πληροφοριών γης.
7. Ανάγκες και δεδομένα, E-governance, GIS, επιλογές και συστήματα λήψης αποφάσεων, συστήματα διαχείρισης χωρικής πληροφορίας –«Εθνική Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών».
8. Πολυ-κριτηριακή Ανάλυση Χωρικών Αποφάσεων Χωροθέτησης Χρήσεων Γης σε Ορεινές Περιοχές.
9. Πολυ-κριτηριακός Χωροταξικός Σχεδιασμός για τις Ορεινές Περιοχές.
10. Χωρικά Συστήματα Λήψης Αποφάσεων Πολιτικής Γης.
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ  
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ Κανένα
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ Καμία
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΟΜΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
ΕΝΑΡΞΗ Εαρινό Εξάμηνο
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Σύνολο Ωρών: 6 x 5 = 30 ώρες διαλέξεων & 9 ώρες εργασιών πεδίου
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Ατομική Εργασία:  100%
ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ Ατομική Εργασία:  100%
ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ (learning outcomes)
Να γνωρίσει ο/η σπουδαστής /στρια τις βασικές τεχνικές, νομικές και οικονομικές έννοιες που συνδέονται με την ιδιοκτησία γης και τις πολύπλοκες διαδικασίες σχηματισμού, διάρθρωσης και μεταβολής των χρήσεων γης, μέσα από ένα πλαίσιο θεσμικών διατάξεων, κανόνων, μέτρων και επιλογών Πολιτικής Γης, με έμφαση και πεδίο εφαρμογής στις ορεινές περιοχές. Στη διαδικασία αυτή υπεισέρχονται επιστήμες και εργαλεία της γεωπληροφορικής, των γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών (GIS), της φωτοερμηνείας, των σύγχρονων συστημάτων διαχείρισης, λήψης αποφάσεων και διοίκησης της γης, καθώς και θέματα κατανόησης του ισχύοντος νομικού πλαισίου για την ιδιοκτησία και τις χρήσεις γης, μέσα από ένα πλαίσιο εφαρμογών «καλής» ή «κακής πρακτικής».
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Σημειώσεις και διαλέξεις
Αρβανίτης Α. Κτηματολόγιο 2020, Εκδ Ζήτη
Ζεντέλης Π., Περί Κτημάτων Λόγου και Κτηματολόγιο, Εκδ. Παπασωτηρίου
Ρόκος Δ. Κτηματολόγιο και Πολιτική Γης, Εκδ. ΕΜΠ
ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΛΕΞΕΙΣ - ΚΛΕΙΔΙΑ Κτηματολόγιο, Πολιτική Γης, Ορεινές περιοχές, Ιδιοκτησία γης, Χρήσεις Γης, Συστήματα Διαχείρισης Γης
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ - ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ Καθηγήτρια Ε. Δημοπούλου
Τηλέφωνο: 210 - 772 2679
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ Υπ. Δρ Κ. Τολίδης
Τηλέφωνο:  6977609942
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

1η Κατεύθυνση Σπουδών

Διεύθυνση:
Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου
ΤΚ 15780, Αττική, Ελλάδα

Τηλέφωνο Επικοινωνίας:

Γραφείο Στήριξης ΔΠΜΣ

Έφη Παπαλόη

Τηλ.: (0030) 210 772 2776

Fax: (0030) 210 772 2776

Email: envdev@central.ntua.gr

 

Γραμματεία ΣΑΤΜ - Γραφείο Μεταπτυχιακών Σπουδών

Αθηνά Δοντά

Τηλ.: (0030) 2107722781 

Fax: (0030) 2107722690

Email: adonta@central.ntua.gr

 

2η Κατεύθυνση Σπουδών

Διεύθυνση:
Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας
ΤΚ 44200, Μέτσοβο, Ελλάδα

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:

Μάριος - Σαδίκ Κοφινάς ΕΤΕΠ ΕΜΠ

Τηλ:  (0030) 265 602 9040

Fax: (0030) 265 602 9046

Email: envdev@central.ntua.gr

info@mountains.ntua.gr